Bun venit!

Spune-mi pe ce blog esti, ca sa-ti spun cine esti!

miercuri, 3 februarie 2010

Iona - intre amatorul de aventura si omul lui Dumnezeu...


Privind la lumea in care traim, la noi, la vietile noastre, ne putem da seama ca suntem un Iona, care traieste insa in alt timp...
Ne place aventura unora dintre noi, incat ne numim aventurieri, si cand scriu aceasta postare, ma gandesc la fratele Cristi Veres care spunea:"Dintotdeauna mi-au placut aventurile, dar cea mai mare aventura a vietii este umblarea cu Dumnezeu", nu puteam sa nu scriu si aceste vorbe, cunoscandu-l de mic...
In alta ordine de idei, stam fata in fata cu amator de aventuri, cu Iona, si da, este vorba de prorocul acela din Vechiul Testament...
Iona primeste o misiune destul de importanta[fiind in joc soarta cetatii Ninive(Iona 1:2)], insa aventurile sunt mai importante pentru omul nostru, care dorea sa vada peste 40 de zile nimicirea unei cetati, iata deci, ca si Iona, noi azi dorim spectacol, show, ceva fascinant, ceva iesit din comun.
Iona, isi ia instrumentele prin care sa termine misiunea, le pune in geamantan si coboara la Iafo, unde gaseste o corabie spre Tars, plateste pretul calatorie, si somnoros fiind, ca si multi dintre noi la biserica, se pogoara in fundul corabiei, si doarme dus...
Viseaza la un loc de munca mai bun, la o pensie mai mare, la aventura ce il astepta sau poate la propriile afaceri...
Trezit din visul lui de carmaci din pricina unei furtuni dezlantuite, dupa tragerea la sorti, nu de la Bingo, ci corabierii doreau sa stie din pricina cui se intampla acest lucru,care mai apoi se si pocaiesc(Iona 1:16), si Iona devine personajul principal pe corabie dupa tragerea la sorti, el le spune motivul pentru care furtuna le ameninta vietile, si pana la urma este aruncat in mare si ca la cuvint marea se linisteste. Sa fi fost show??? Va spun ca, cu singuranta Nu, este interventia lui Dumnezeu!
Aici incepe prima zi de scoala pentru Iona...
Dumnezeu care nu lasa lucrurile la voia intamplarii, trimite salvamarul special dupa acest proroc incapatinat, care ne intruchipeaza pe noi crestinii din ziua de azi.
In burta pestelui, Iona incepe sa faca primele bastonase, apoi trece la abecedar, urmeaza matematica si toate celelalte, si Iona invata lectie dupa lectie...insa uita una importanta, cea a milei.
Ma impresioneaza versetul 9 din capitolul 2:" Eu insa iti voi aduce jertfe cu strigat de multumire, voi implini juruintele pe care le-am facut...", nu e asa ca e interesant ca pocainta lui Iona, nu e de felul "iti dau, doar daca imi dai", nu am gasit nicaieri in capitolul 2, stilul de pocainta a lui Iacov din Genesa 28:20-22 "Daca va fi Dumnezeu cu mine...Iti voi da a zecea parte din tot ce-mi vei da", nu gasim la Iona asa ceva...
Dumnezeu vrea ca Iona sa duca aceasta misiune la bun sfarsit, asa ca il insarcineaza din nou cu aceeasi misiune (3:1-2), iar de data aceasta, Iona da dovada de loialitate(3:3)
Oamenii din Ninive actioneaza, si Dumnezeu se intoarce de la hotararea Lui in a nimici cetatea, iar aici intervine din nou Iona, si aproape tot capitolul 4 ne relateaza supararea lui Iona, dar in final se pare ca Iona lipeste de la lectia milei(4:10 -11).
Iona un om cu carente, cum suntem cei mai multi dintre noi. Ne schimbam ca vremea, una zicem si alta facem, ne ascundem sau umblam dupa lucruri de nimic, si este un pericol foarte mare aici: sa ajungem oameni de nimic (Ieremia 2:5).
Si priviti un Iona trist, a iesit pe minus la bilantul pe anul care a trecut, a dat faliment, oamenii si-au pierdut increderea in el, viata ii este ruinata, si multe altele...Acest Iona pot fi eu, sau poti fi tu, citeste cu atentie...priveste-te in oglinda, vezi reflectia oglinzii, si ia masurile de precautie folosite de Iona in indeplinirea misiunii(cele din capitolul 2).
De cate ori ai vazut rezolvarea problemelor precum sarmanul Iona din capitolul 4?. De cate ori ai zis ca nu merita sa mai traiesti? De cate ori ai zis ca mai bine nu te nasteai? De cate?
Apleaca-te asupra oglinzii, priveste-ti misiunea pe care trebuie sa o indeplinesti, ia-o in serios.Nu uita ca, traiesti cu un scop, ai o misiune de indeplinit, iar in final. fericirea sa te cuprinda cand vei auzi din gura Stapanaului:"Mission Acomplised"...Fiti sanatosi si binecuvintati!
Urmeaza: Ilie - omul lui Dumnezeu. Eutih Hurezan

2 comentarii: